България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Мангъров: Ставащото в Банско е като онова в Милано

Ще спре, когато поне 70% от населението преболедува Ковид-19, смята той

18.03.2020 | 08:15 Редактор: Юлия Христова

След като отмине и извънредното положение, а и цялата емоция, която носи новият вирус, ще видим доста по-реално картината на онова, което действително беше засегнато и онова, което "изгоря" метафорично заради страх и прекалено фиксиране в тази нова зараза. Как България се вписва в борбата с Ковид-19 10 дни след първите разкрити случаи в Плевен и Габрово?  

"Ставащото в Банско е онова, което стана в Милано. При всяка епидемия има места, където тя се вихри с голяма сила, както и други, където не е така", каза за "България сутрин" началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. 

По думите му ползваме трудни за правене тестове, аа материалът се носи от единия край на държавата до другия. 

"Мерките в държавата са предостатъчни, но не са такива, които могат в значителна степен да ограничат разпространението на това заболяване. То ще спре, когато поне 70% от населението преболедува Ковид-19", допълни той за Bulgaria ON AIR

По думите на лекаря, ако човек иска да се плаши, той може да се плаши и сам в стаята. 

"В огромната част от случите това заболяване протича без симптоми. В някои случаи при възрастни хора с придружаващи заболявания, симптомите ще се отключат и ще се влошат. Вероятно е лекарите и сестрите да се разболеят. Това е нова инфекция и нещата, които знаем за нея са с давност два месеца и половина. В това време заболяването се вихри много силно. Вероятно нещата ще започнат да вървят към спад след около 3 месеца", допълни доц. Мангъров.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК