България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Опасност от измами, възрастните хора да бъдат бдителни

Доставките се правят с позвъняване и няма пряк досег със служителите, обясняват криминалисти

17.03.2020 | 09:00 Редактор: Юлия Христова

Бъдете внимателни. Кризата дава възможност на измамниците за нови и невиждани методи за злоупотреби. Прокуратурата и МВР призоваха да подавате сигнали за всичко съмнително. Дори за спекулативно завишени цени.   

"Пред измамниците няма никакви пречки, доста са изобретателни. В последните дни в "Банкя" се случи мъже със защитни облекла, носили пръскачка, да искат да влязат в дома на възрастна жена. Казали, че трябва да дезинфекцират имота, но дъщерята ги е изгонила", каза за "България сутрин" криминалистът Иван Савов.

По думите му, ако днес някой дойде и чукне на вратата ви, това е измамник. Редът за тези дейности е, че който и да дойде, трябва да каже от коя служба е. Доставките се правят с позвъняване и няма пряк досег със служителите. Не се предвиждат никакви влизания в дома. 

"Апелирам възрастните хора да бъдат бдителни. Проверявайте информацията, пълно е с фалшиви новини, ситуацията е извънредна, но запазете спокойствие. У дома сме си в момента, имаме защитата на домовете си", посочи още Савов за Bulgaria ON AIR. 

Oтносителна опасност от набези има, стана ясно още от думите му. 

"По-голям проблем има за затворените търговските обекти, важно е да не се вижда стоката, да няма пари в касата, ценности. Не е нужно да разполагаме с пари в брой, които са разносител на зарази така или иначе", допълни той. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК