България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви са адекватните решения и ролята на образованието в условия на криза?

Коментар на доц. Васил Георгиев

12.03.2020 | 10:11 Редактор: Ивет Арабова

Каква е ролята на образованието и адекватните решения  в условия на криза? Можем ли да използваме и копираме опит от действията при земетресение и други подобни катаклизми?

"Налага ни се да взимаме решения, без да имаме пълна информация. Нещата трябва да предхождат възможността да се случи нещо. Опитът учи много по-добре от образованието. Планът е едно, а действителността е нещо друго", каза в студиото на "България сутрин" преподавателят в дисциплината "Глобални рискове на сигурността" доц. Васил Георгиев.

По думите му Тайван е една от най-добре справящите се държави с коронавируса.

"Хората, които ходят по затворени места, са незащитени. Проблемът е, че тази зараза се предава не само скрито. Това прави нещата изключително сложни", смята доц. Георгиев.

Според него МЗ има планове за действие при епидемиологична обстановка, но те касаят само медицинските мерки.

"Социалните последици се подценяват. Има други институции, които трябва да вземат отношение. Омбусманът трябва да разработи и да предложи план по какъв начин да се защитят длъжниците в този период, които ще са лишени от възможността да получават доходи", добави Васил Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Tой бе категоричен, че такива глобални проблеми не могат да бъдат решени на местно ниво.

"В Китай се справят, защото има общо ръководство, което решава за тези мерки. Нужен е сайт с качествена и проверена информация за коронавируса. Би трябвало да станем по-мъдри и по-опитни, но това ще е национална и световна травма за хората", отбеляза още доц. Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК