България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Необикновена фотосесия: Коронавирус истерията вдъхнови фотограф

Иван Шишиев се обяви против паниката покрай заразата

10.03.2020 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Истерията около коронавируса вдъхнови фотографа Иван Шишиев за необикновена фотосесия. Знакови скулптури в София осъмнаха с предпазни маски, а снимките предизвикаха много коментар във Facebook.

"Тази смислова форма паника се отнася до хората, които превръщайки се в стадо спират да бъдат хора. Цялата масова истерия, която беше насаждана, в момента в който даде резултат в първите 2 случая, се превърна в масова истерия.  В тази връзка реших да направя тази акция на изкуството, с която заявявам, че това, че има потвърдени случаи на коронавирус в България, не е достатъчно да спрем да бъдем хора", обясни Иван Шишиев пред екип на Bulgaria ON AIR.

Напълно умишлено той е избрал четирите места, където да постави маски на статуите -  на Алеко Константинов на "Витошка", на пл. "Славейков, на паметника на Радой Ралин и пред Народния театър, тъй като там потокът от хора е най-голям.

Шишиев подчерта, че не е предпоставка някой да бъде изгонен от мястото на градския транспорт заради кихане. И даде пример с кихнал младеж, на когото всички в автобуса са се развикали.

"Другият случай е с възрастна дама, която искаше да изкачи стълбите на Ректората на СУ и никой не искаше да ѝ помогне. Третият случай е от метрото. В момента, в който хората влязат там се усеща самата враждебност. Все едно чакат някой да кихне и да започнат война", обясни фотографът в ефира на "България сутрин".

Според него озверяването на хората идва от паниката. Маските не помагат, но хората масово избирателно виждат една от тях и казват "тази ще ми помогне",смята Иван Шишиев. За самия него се оказва изключително трудна задача да намери маски, които да постави върху скулптурите. Не намира в аптеките и взима от свой приятел.

"Повечето хора се отнасяха положително. При паметника на Петко и Пенчо Славейкови един младеж ме обяви за терорист, всяващ смут. Коментарите във Facebook са разнородни, в по-голямата си част са положителни и показват адекватния начин на мислене у хората", каза още фотографът.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК