България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Националните празници - повече разделят или повече обединяват?

Оценката и признанието за приноса на Русия към Свободата продължава да разделя българите

03.03.2020 | 09:55 Редактор: Юлия Христова

За ролята на българския народ и помощта отвън. Оценката и признанието за приноса на Русия към Свободата продължава да разделя българите и сега. 142 години по-късно - до какво води това разделение в политически и икономически план?

"Това е една от най тържествените дати", каза в "България сутрин" журналистът и депутат от БСП Александър Симов. Той попита какво точно са окупирали руснаците и посочи: "Тук не е останал нито един руски войник за така наречената окупация. Халюцинациите на тема Русия показват, че не можем да оценим дори хубавите неща, които са се случили".  

Според музиканта и член на ДСБ Стоян Михалев, с 3 март се прехвърляме от една имперска сила към друга.

"Това е неподходяща дата за национален празник, има други дати като тази на Съединението", подчерта той и допълни: "Спомнете си - до 10 ноември не се честваше Съединението. Според мен ще се сложи точката на разделението Запад-Изток, когато започнем да честваме празници, които обединяват, а не разделят. За мен истинският разговор е докога ще има ул. "Граф Игнатиев" в София?!

За Bulgaria ON AIR журналистът Юлий Москов посочи, че 3 март е велика дата за героизма за българския народ. Русия обаче окупирала български територии. 

"50-хилядна руска армия окупира български теритоии за срок от поне 2 години. В Сан Стефано не е подписван договор, такъв документ няма, подписан е протокол. В него Сърбия била първа точка, следвана от Черна гора, Румъния, а едва точка осма - България. Страната ни е имала и има национални предатели", подчерта още той. 

Точката щяла да бъде сложена, когато историците седнат да прочетат истинските документи. Нашата история  пък била пълна с неистини, стана ясно още от думите на Москов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК