България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца разкриват как да спасим околната среда в конкурса "Млад иноватор"

Победител е проект за генериране на енергия чрез бутане на колички в магазините

02.03.2020 | 10:12 Редактор: Ивет Арабова

17-годишната Грета Тунберг показа на света, че гласът на децата може да се чуе и да предизвика големи промени. Всички ние имаме ангажимент да научим най-малките да живеят с мисъл за нашия общ дом и неговото бъдеще. Над 900 българчета работиха над проекти за екологични системи, които да направят живота на Земята по-чист и по-добър. Какви проекти създадоха участниците в конкурса "Млад иноватор"?

"Млад иноватор" е конкурс, който отдавна имахме идея да организираме. Той е за зелени идеи на деца до 12-ти клас. В него има две категории - за рисунка и за проекти", каза в студиото на "България сутрин" една от организаторките на националния конкурс Мария Хаджикирева.

Първата награда е 5 000 лева, с която трябва да бъде реализиран спечелилият проект. На пето място тази година се класирал екип, който иска да направи екозона в училището си. Големият победител е проект за зелена енергия, която се генерира при бутане на пазарските колички в магазините.

"Проектите бяха професионално подготвени и професионално защитени. Журито беше много впечатлено, голямата награда беше увеличена с 50%. Вместо 3 места решихме да помогнем и за доразвиване на проектите на пето и четвърто място", обясни Хаджикирева.

"Много сме доволни и впечатлени, децата бяха толкова подготвени. Бяхме с много детайлни изисквания как децата биха развили своя проект в бъдеще, също и да дадат финансов план ", добави в ефира на Bulgaria ON AIR другата организаторка на "Млад иноватор" Богомила Трайкова.

В творбите на децата не липсвали и абстрактни решения като екодракон, който гълта вредни емисии и ги преобразува в дъга.

"Видяхме състраданието на децата върху техните платна, особено към случващото се в Австралия и не само - като цяло към климатичната криза", каза още Мария Хаджикирева.

Според Богомила децата са много информирани и сами си намират информация.

"Този проблем не е засегнат много практически в училищната система. Всяко дете и всеки отбор имаше ментори. Всички деца бяха поканени на награждаване, за да може да се запознаят", сподели Трайкова.

Те разкриха, че конкурсът ще се проведе отново догодина и се ангажираха наградният фонд да бъде удвоен.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК