България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шефът на кризисния щаб: Още 14 души са настанени във ВМА, чакат се резултати

От днес ще се тества система за онлайн попълване на анкетните карти

27.02.2020 | 08:26 Редактор: Ивет Арабова

яма потвърдени случаи на заразен с коронавирус в България. Всички, които са изследвани, засега са отрицателни. Има много пациенти, настанени като суспектни", обяви на извънреден брифинг началникът на ВМА и на кризисния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

Той добави, че във ВМА за последното денонощие са настанени 14 човека.

"Четирима от тях са чужденци - японец, португалец, италианец и египтянин, останалите са българи с проявена клиника на вирусно заболяване. Днес се очаква да излязат резултатите, в ранния следобед ще са готови. Лечението на заразени става на място - не се прекарват от град в град".

Мутафчийски коментира и случая с децата от Каварна, които бяха извозени с правителствения самолет от Италия.

"Беше направена строга организация, децата бяха придружени от екип на ВМА. Първи скрининг вече е извършен, няма дете, което да е показало болестни симптоми, от ръководителите също. Втори скрининг също е извършен, не се наложи децата да бъдат хоспитализирани", обясни той.

Венцислав Мутафчийски каза още, че в България има може би около 10-15 000 случая непотвърдени, които са си вкъщи.

"За денонощието у нас са влезли 14 400 лица, на "Калотина" беше регистрирано лице с товарен автомобил с повишена температура. Той е хоспитализиран във ВМА", заяви директорът на Гранична полиция гл. комисар Светлан Кючуков.

"Общопрактикуващите лекари у нас са 4 500 лица. Където е наложително може да отделим определен ресурс, и ние срещаме затруднения в снабдяването с маски", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той изтъкна, че има камери и на двата терминала в София, но екипите ползват и безконтактни термометри.

а да улесним нещата още повече, ще предоставим анкетните карти на екипите и те ще бъдат давани на стюардесите, за да могат да се попълнят по време на полета. От днес ще тестваме и онлайн система за онлайн попълване на анкетните карти", обясни Кунчев.

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК