България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Адвокати: Съдът призна, че хората може да водят дела срещу НАП

Трябва да се спазва общностното право на ЕС, което е с преимущество над нашето, посочи адв. Ивайло Юруков

20.02.2020 | 09:06 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите трябва да направят равносметка какво се случи с мащабния теч на лични данни от НАП. Върховният административен съд даде зелена светлина пред исковете на гражданите срещу приходната агенция, с които се търсят обезщетения за вреди, причинени от безпрецедентния теч на лични данни.

Междувременно те бяха спрени от Административния съд в София.

Адвокат Ивайло Юруков и колегите му заведоха дело срещу НАП. 

Но кои са основните пречки Административният съд да спира дела на граждани срещу агенцията?

"Съдът призна, че може да водите дела. Това отнема около 6 месеца и около 5-6 хил. страници от наша страна, но стигнахме до този извод, че няма норма, която да дава право на Административния съд да прекрати тези дела", каза адвокат Ивайло Юруков в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че съдиите, постановили се на прекратителни определения, се позовали на неуредици в българското законодателство. 

"Ние сме в ЕС и трябва да се спазва общностното право на ЕС, което е с преимущество над нашето. А то е категорично - хората, които са пострадали от администратор на лични данни, имат право да искат обезщетение. Това призна и Върховният административен съд", допълни той.

Адвокат Юруков каза още, че от НАП са обжалвали наказателното постановление, с което им е наложена глоба и делото все още е висящо. 

"Няколко съдии са направили отвод, тъй като и те също са пострадали. Административният съд реши, че всеки трябва да води индивидуално дело, но всеки в рамките на 5 години от изтичане на личните данните има право да заведе такова дело срещу НАП", коментира още той.

Колегата му Георги Гочев е засегнат от изтичането на личните данни и посочи, че това определение е изключително важно, защото то запазва сигурността и дава увереност на обикновения български гражданин, че ще получи правосъдие.

"Аргументите, с които Административният съд отказа да разгледа исковите молби и ги върна на голяма част на потърпевшите, се оказват несъстоятелни. В този смисъл определението на ВАС е правораздавателен акт, който служи за възвръщането на доверието на българите в съдебната система", каза адвокат Гочев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че битката няма да става по-лесна. 

"Получихме трудности и с указанията от Административния съд, които ни бяха давани - за това да уточним исковата си претенция, да посочим по кой процесуален ред търсим обезщетение и да посочим вида на претърпените вреди, които сме претърпяли", коментира още Георги Гочев.

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК