България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти след серията банкови обири: Охранителната дейност се подценява

Христо Смоленов и Иван Савов коментират причините за зачестилите посегателства

14.02.2020 | 09:05 Редактор: Ралица Братанова

През последните дни станахме свидетели на серия от обири в София, Враца, Шумен, Перник. Само в София в два банкови клона бяха откраднати близо 30 000 лева. От МВР казват, че няма реални връзки между грабежите.

"Връзката е очевидна и това е ситуацията в страната. В държавите, в които има кризи, процъфтява хазартът и зачестяват престъпните посегателства. Това е като по учебник. За съжаление, България е в период на нестабилност и то води след себе си подобни събития", коментира криминалистът Иван Савов в "България сутрин".

Експертът по сигурност Христо Смоленов изрази мнение, че случващото се показва колко висока е доминацията на парите в живота на хората.

"Говорят за повишаване на концентрацията на полицията около банки и прочие, ами бабите по селата?! По света изкрейзването е още по-голямо. Криминогенна в различни аспекти е ситуацията в цяла Европа", каза Смоленов пред Bulgaria ON AIR.

Според Иван Савов проблемът е, че охранителната дейност в България се подценява и се извършва проформа

"Охранителната дейност, свързана с опазване на подобни обекти като тези, които удариха през последните дни, до голяма степен се извършва проформа. Служителите нямат мотивация, така че да заложат в определен момент живота си. Където следва да има въоръжена охрана, тя невинаги е. Работят за смешни пари, нямат подготовката, възрастово не отговарят", категоричен бе той.

Смоленов коментира, че става дума за общо ниво на сигурност.

"Ние се притесняваме от нападението върху една или две банки, а нападението върху пощата, което отнема пенсиите на няколкостотин души и те увисват? България трябва да промени акцентите в правоохранителната си дейност и човекът трябва да е на първо място", заяви експертът.

По думите му едно бедно общество, каквото сме ние, генерира престъпни прояви.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК