България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Рачев: "Киара" ще дойде в България, но няма да ни отвее или потопи

Очакват ни още валежи до края на месеца

11.02.2020 | 08:33 Редактор: Ивет Арабова

Мощна буря удари Западна Европа. Стихията остави хиляди домакинства без ток. Стотици полети бяха отменени, а ветровете достигнаха скорости от 140 километра в час. Ще достигне ли до нас бурята "Киара"?

"Утре "Киара" ще стигне и в България, но ще е видоизменена. Има една буря "Сабине", която е по-силна. Това са нормални атлантически циклони", каза в ефира на "България сутрин" климатологът проф. Георги Рачев.

Той подчерта, че "Киара" няма да да ни отвее или потопи.

"В момента няма никакъв вятър, той ще се усили следобед. Заедно с дъжда това е гаранция за по-чист въздух. Този дъжд ще доближи месечната норма", допълни Рачев.

Той изтъкна, че Северна България ще бъде много по-чувствителна на силния вятър.

"Хората да си затворят прозорците. Щетите от "Киара" са значителни в Европа, най-малките капризи на времето оказват влияние върху нашия начин на живот", каза още климатологът.

Рачев прогнозира, че ще има още малко сняг във високите котловинни полета у нас тази зима.

"В момента сме 2,5 градуса над нормата. Радостно е, че ще бъде дъждовно. До края на месеца със сигурност ще превишим месечната норма за валежи. В много сериозна фаза сме на увеличаване на температурите и човешката дейност има своето значение за това затопляне", добави Рачев.

По думите му притеснителното е, че много бързо става затоплянето. 

"Пролетта се очаква да бъде малко по-топла, с около градус над нормата, с нормални валежи. Май месец се очертава като по-валежен", заключи проф. Георги Рачев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК