България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Доброволци подреждат на интерактивна карта неразказани истории за България

Проектът съществува от 4 години, често историите в него са родови

22.01.2020 | 09:52 Редактор: Ивет Арабова

Доброволци събират неразказани истории за страната ни, малко известни факти за миналото и не толкова известни факти за историята ни и ги подреждат на интерактивна карта .

"Проектът съществува от 4 години и представлява една дигитална карта, на която всеки може да сподели или да прочете история. Историите са най-различни, един от обединяващите ги принципи са вдъхновяващи и добри примери", каза в студиото на "България сутрин" организаторът на кампанията Ангел Златков.

Един от акцентите в проекта са родовите, семейните истории. 

"Проверяваме изпратените истории, но често личната, семейната история противоречи на големия разказ. Така се дават нужните нюанси, които не могат да се прочетат в учебниците", сподели Златков.

За него една от най-вдъхновяващите истории е за търговеца от Копривщица Ненчо Палавеев.

"Той стига чак до Индия и допринася за развитието на България. В учебниците няма да чуете за него и за хиляди други такива българи. Бихме желали повече хора да споделят, към това е насочен проектът", разказа още Ангел Златков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че myhistory.bg е сайтът, на който може да добавим нашата история, която след това е проверявана и публикувана от организаторите. 

"Възможно е историите да се пренесат в книга. Важно е да убедим хората, че сме строителите на съвременна България и от действията ни зависи каква постройка ще имаме", добави Златков.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК