България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смъртни заплахи за Джокович: Когато спортът и политиката се преплитат

Коментар на спортния журналист Едуард Папазян и историка проф. Христо Матанов

20.01.2020 | 10:17 Редактор: Тодор Петров

Дебютната титла на Сърбия от новия тенис турнир ATP Cup мина с много песни и веселби. Клиповете на Новак Джокович и компания погалиха приятно съседна България, но разлютиха косовари и албанци заради текст на песен с исторически препратки.

Стигна се дори до смъртни заплахи от страна на албански мафиоти към Джокович и реакции на дипломатически представители. Всичко това дойде дни след като в Атина стреляха по футболната легенда Дарко Ковачевич, а в Солун български фен на "Ботев" беше пребит от гръцки ултраси и прегазен от кола.

"Косово, Албания и цялата историческа тема в страните от бивша Югославия предизвиква много болка. Всяка дума предизвиква реакции. Сърбите по-често отговарят на провокациите, отколкото първи ги предизвикват. Реакцията в такъв момент на Джокович е нормална, както е нормално и това, което се опитват в момента политици и фенове да му отговорят", коментира спортният журналист Едуард Папазян в "България сутрин".

Историкът проф. Христо Матанов пък подчерта, че всички скандали са свързани с професионалния спорт. Той винаги е обвързан с политиката, с национални въжделения, настоя той. 

"Бих предпочел спортът да е масов, а не професионален. Има ли професионален спорт, винаги ще има такива скандали. Спортните противоречия са еманация на политическите противоречения. Между сърби и албанци има вековна вражда. Не става въпрос само за мафия, а за обществени настроения", посочи проф. Матанов пред Bulgaria ON AIR.

Папазян обаче го контрира, че не може да има добър любиптелски спорт, ако няма професионален спорт. Няма как да има подобни скандали в любителския спорт, защото на любителско равнище рядко се срещат едни с други различни националности, отбеляза журналистът. 

Папазян подчерта, че не спортът е проблем, а политиката и икономиката. И даде пример с отложеното в края на 2019 г. Ел Класико между "Барселона" и "Реал" (Мадрид) заради протестите в Каталуния.

"България е остров на стабилността в сранение с Гърция, Турция, Сърбия и дори Румъния", каза още спортният журналист. 

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК