България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

1,7 млрд. лева бюджет за София: Ще бъдат ли правилно похарчени?

Коментар на общинските съветници Иван Таков от БСП и Стефан Марков от ГЕРБ

16.01.2020 | 09:05 Редактор: Ивет Арабова

С 80 милиона лева повече ще разполага София през 2020 година. Общо бюджетът на столицата възлиза на рекордните 1,7 млрд. лева. Приоритет е здравеопазването и изграждането на още детски градини. Разчетът на общината ще бъде обсъден днес, но от някои софийски райони вече изразиха недоволството от отреденото за тях.

"Всеки път, когато се въвежда зелен билет, това има финансово отражение. Трябва по такъв начин да се планира въвеждането му, че да не се променя финансовата картина. Може би около 100 000 лева се губят от въвеждането на зеления билет", заяви в студиото на "България сутрин" общинският съветник от ГЕРБ Стефан Марков.

Той бе категоричен, че мерките за справяне с мръсния въздух са стандартни - филтри за комините, подмяна на печките за домакинствата.

"Подкрепям идеята на Борис Бонев за зеления билет. Проблемът не е с финансирането, на първо място трябва да се грижим за живота и здравето на хората", коментира общинският съветник от БСП Иван Таков.

Според него за проблема с мръсния въздух има приети мерки, но те са все още само на хартия. Той апелира към софиянци да отидат в сградата на СОС на днешното обсъждане.

"100 милиона за детски градини и училища не е липса на приоритети. Нови 9 детски градини, един от най-високите бюджети отива в "Младост". Продължението на Околовръстното също е в "Младост", обясни Марков. По думите му ще се инвестират повече средства за вътрешноквартални улици. 

"Нищо няма да се промени за гражданите, нещата отиват от зле към по-зле. Бюджетът не е рекорден, той намалява от предходната година. Предвидено е строителство само на една нова детска градина", настоя Таков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че 33% е изпълнението на ремонтите на улиците.

"50 милиона лева ще се инвестират в районите на София. 38 трамвая ще бъдат закупени, имаме бюджет за дигитализация", заяви още Стефан Марков.

"С 9 милиона по-малко са предвидени за основен ремонт на улици спрямо миналата година", контрира Таков.

Вижте цялата дискусия във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК