България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Невидимата заплаха "черен лед" дебне шофьорите. Как да се справим?

От Института за пътна безопасност настояват за подмяна на маркировката

26.12.2019 | 09:16 Редактор: Тодор Петров

В последния почивен ден за Коледа ни очакват по-ниски температури, дъжд и опасност от поледици. Все по-често се говори за образуването на "черен лед" по пътищата.

За опасността алармира и Диана Русинова от Института за пътна безопасност. Пред екип на Bulgaria ON AIR тя подчерта, че невинаги може да се почистят в срок пътищата и всички трябва да бъдат готови за шофиране в екстремни условия. 

"Призоваваме стопаните на пътищата да осигурят безаварийно прибиране на хората, защото изпращаме една от най-черните години. Имаме над 613 жертви по пътищата, което е доста черна статистика. Жертвите никога не падат под 600. Ще настояваме през следващата година да се подмени маркировката, така че да отговаря на всички изисквания и да се направят инспекции за пътна безопасност поне на черните точки, където стават най-много ПТП-та", коментира Русинова в ефира на "България сутрин".

Тя посочи, че в зоната на мостовете извън населените места най-често се образува черен лед, трудно е да бъде разпознат и трябва много опит. Не бива да се натиска нито спирачка, нито да се дава газ. Според Русинова водачите трябва само да овладеят автомобила и да го задържат на пътя. Институциите пък трябвало да обработват превантивно пътищата. 

Институтът за пътна безопасност се обръща към правителството и премиера 2020 г. да бъде годината на пътната маркировка. По думите на Русинова, ако пътната маркировка бъде оправена, то жертвите ще намелеят с 50 в рамките още на следващата година.

Тя призова водачите да избягват прекалено дългите пътувания, както и да не пътуват в тъмната част от денонощието. Карайте разумно и стигнете живи, завърши Диана Русинова.

Вижте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК