България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Падналата върху работниците арматура била поставена статично

Екип от Германия също пътува към мястото на инцидента

17.12.2019 | 08:40 Редактор: Ивет Арабова

Разследването на причините за инцидента край Козлодуй тече. Вчера двама работници загинаха и други двама бяха ранени при инцидент на строителната площадка на хранилище за радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй".

"При монтаж на арматура се е разкачила и е паднала. Към момента информацията е, че единият от ранените е освободен за домашно лечение, на другия му предстоят операции. Нашите служители по безопасност правят проверки", каза в ефира на "България сутрин" зам.-директорът на ДП "Радиоактивни отпадъци" - Георги Разложки.

Той обясни, че арматурата е поставена статично и укрепването става с кранове.

"Винаги, когато има такъв тежък инцидент, работата се спира. Ще се изземат всички документи, за да се установи причината за инцидента. Това депо е предвидено за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци. В него основно ще се погребват радиоактивни отпадъци", обясни още Разложки.

В момента на инцидента не е имало ядрени отпадъци на площадката. Екип от Германия пътува насам, тъй като консорциумът, който изгражда депото е българо-германски, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК