България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лондон не иска в ЕС, Шотландия не иска във Великобритания. Какво предстои?

Коментар на политолога Георги Киряков и Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения

16.12.2019 | 09:33 Редактор: Тодор Петров

Консерваторите на Борис Джонсън спечелиха предсрочните парламентарни избори във Великобритания, а премиерът обеща, че до края на януари Brexit ще се случи. Все още обаче няма ясни правила, по които Великобритания ще напусне Европейския съюз. До разделение може да се стигне и в самото Обединено кралство, защото в Шотландия са категорични, че не искат да напускат ЕС.

"Парламентарната математика в момента е изключително положителна за Борис Джонсън. Ще му позволи без съставяне от коалиции да приеме сделката, която успя да договори с ЕС. На 31 януари трябва да има приемане на постигнатите условия между ЕС и Великобритания. Ще има преходен период, който обаче няма да е 2 години, а до края на 2020 г. За 11 месеца трябва да се постигне всеобхватна сделка, която да включва и търговските споразумения", обясни в ефира на "България сутрин" политологът Георги Киряков.

По думите му може да се стигне до ситуация, в която Великобритания не напуска ЕС, просто защото спира да съществува при напускане на Кралството от страна на Шотландия. 

"Вероятно ще има сериозна доза убеждаване на шотландския елит, че е по-добре да останат във Великобритания", отбеляза Киряков.

Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения заяви, че едва ли може да се смята, че нещо може да спре излизането на Великобритания от ЕС.

"На тези избори Борис Джонсън изчисти дисидентите в собствената си партия. На 31 януари най-верятно ще имаме напускане на Европейския съюз", коментира той и добави, че на дневен ред излиза принадлежността на Шотландия и Северна Ирландия към Обединеното кралство.

"Проблемът с Шотландия възникна изключително остро. Ако на първия референдум гласуваха шотландските националисти, към тях ще се добавят и проевропейски настроените шотландци", каза Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

И разясни, че по закон трябва да има решение на британския парламент, за да се проведе втори референдум в Шотландия. Шотландците обаче дадоха заявка, че няма да чакат разрешение от Великобритания. Според Кючуков до голяма степен се доближаваме до каталунските събития. Той очаква дълга кризисна ситуация между Лондон и Единбург.

Гледайте видеото с цялата дискусия по темата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК