България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите взимат по-големи кредити най-често за ремонт

Финансовата ни грамотност е на ниво

11.12.2019 | 10:03 Редактор: Юлия Христова

На прага на сезона на подаръците мнозина вече се замислят за това, което ще поднесат на своите близки в Коледната нощ. Все повече българи избират да изненадат хората около себе си с подаръци, купени на кредит, често от онлайн магазини. 

През последните години различните банки са категорични - българите взимат по-големи кредите най-често за ремонт, тези около 50-годишна възраст за ваканции, а по-младите - за образование.  
 
"Има ръст на средната сума на кредитите. Има и няколко различни фактора, икономическата ситуация в страната е положителна, безработницата е ниска, а българите искат да подобряват стандарта си на живот", каза за "България сутрин" управителят на българския клон на BNP Paribas Жозе Салойо. 

По думите му клиентите на банката са с различен профил, основно градовете, от които се теглят кредити са София и Пловдив. 

"Наблюдаваме, че има доста по-голяма финансова грамотност и бюджетите се управляват добре. Имаме и система за управление на риска, за да определим коя е най-подходящата вноска за клиента", подчерта още събеседникът за Bulgaria ON AIR. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК