България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Бюджет 2020: Между липсата на реформи и намаляващите инвестиции

Раздутата администрация била една от големите ни спънки

06.12.2019 | 08:45 Редактор: Юлия Христова

Повече пари за здраве, символично увеличение на парите за пенсионери, никакво за тези на майки на деца до 2 години и разходи, равни на приходите. Финансовата рамка на държавата за следващата година е готова. 

"Привърженик съм на бюджентния излишък. В добри години трябва да се заделят пари, както е в едно семейство, когато всички са здрави и работят", посочи за "България сутрин" бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

По думите му живеем в епоха, в която няма политическа воля за реформи в настоящото десетилетие - от незнание, липса на желание, воля, във всяка държава. 

"Годините са добри и съответно приходите, караме си както е. Повишението на учителските заплати е положително. Проблемът е, че няма реформи - в образованието има огромен брой университети не на световно ниво, както и болници, а населението намалява. Държавната администрация расте, което също е проблем", подчерта той. 

Според Василев проблемът с пенсиите не е защо сега е толкова ниска минималната, а защо в миналото е била такава. У нас инвестициите били в пъти по-малко спрямо предходни години. Освен това страната ни нямала изобретателна демографска политика, българските политици сякаш не го разбирали, а проблемът с инвестициите касаел недобрия имидж на страната ни по света.

"Или не се правят реформи, или те са на парче. Огромен ресурс от парите за здравеопазване са за болничната помощ. Увеличаването на парите само по себе си не решава проблеми, ако не се правят реформи и промени", коментира икономистът Юлиян Войнов за Bulgaria ON AIR. 

А увеличаването на минималната пенсия облагоделствало хората, които са работили най-малко. Проблемът бил на самата пенсионна система.  

По думите му основната идея трябва да е в посока на икономическото развитие. В последните 20 г. България изоставала от своите конкуренти в Източна Европа, а изоставането в икономиката се дължало на нереформирани сектори и твърде голяма администрация. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК