fallback

Санкционират всички замесени в замърсяването на река Струма

Той очаква окончателните резултати, които ще покажат коя е причината

04.12.2019 | 08:42 Автор: Стефанка Митева

След сигнал за замърсяване на р. Струма и яз. "Пчелина" бе предприета проверка, а първоначалните данни показаха, че източникът на замърсяване е езеро в района с оранжев цвят. Марио Антонов от Централната рибно-опазващата организация коментира за зрителите на "България сутрин", че замърсяването е било миналия четвъртък и за момента няма данни за нови изтичания.   Според него е очевидно, че замърсяването на р. Струма е заради предприятията на територията на Перник и ставало въпрос за прикриване на проблема заради интереси.   

"Река Струма ще бъде мой приоритет и ще правим огледи. Всички нарушители ще бъдат санкционирани", коментира кметът на Перник Станислав Владимиров пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Той очаква да излязат окончателните резултати от взетите проби и каза, че ако езерото наистина е замърсител, то проблемът може да се реши лесно. 

Марио Антонов изрази надежда, че нарушителите ще бъдат наказани. Той припомни, че е имало протест пред сградата на РИОСВ-Перник, но има готовност и за нов протест, който да излезе на главен път Е79.

Станислав Владимиров коментира и водната криза в Перник. По негови думи нямало разходимер и не можело да се разбере какво количество вода изтича от язовира. Едно от решенията, които разглеждат, е сондиране, за да се намерят подземни източници на вода. 

По негови думи не се предвижда промяна на водния режим в Перник и засега той остава до март месец, за да може да се осигури питейна вода на перничани. 

Вижте целия разговор във видеото! 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback