България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бисер Петков не можел да бъде "спринтьор по реформи"

Мотивите за оставката му не отговарят на истината, смята Хасан Адемов

03.12.2019 | 09:23 Редактор: Ралица Братанова

Бойко Борисов поиска и прие оставката на ресорния министър Бисер Петков. На негово място ще бъде назначена Деница Сачева, която в момента е заместник-министър на образованието. 

"С мотивите, с които се иска оставката на Петков, премиерът може да  поиска оставката на всеки друг министър. Това, че реформите в социалната сфера са забавени, трудно може да отговаря на истината. Там резки промени трудно се случват", коментира председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов в "България сутрин"

По думите му е трудно да се иска от Бисер Петков да бъде "спринтьор по реформи", но е коректно да се каже, че премиерът има право да иска оставката, на който и да е по всяко време.

Адемов заяви, че оценката за управлението на вече бившия социален министър в никакъв случай не е ниска.

"Самият факт, че сме приели няколо важни закона в социалната сфера заедно означава, че комуникацията между министерството и комисията е на добро ниво. Нещо, което не може да се каже за отделните министри", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Появиха се подозрения, че заради това, че Бисер Петков е поискал по-високи заплати за социалните работници, е възникнал спор между него и Владислав Горанов, а това е една от причините за премахването му от поста. 

"Това е малко пресилено. Беше предложение на Бисер Петков, но то бе подкрепено от социалните партньори и мнозинството в Бюджетната комисия",  коментира Адемов.

Председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика изтъкна и качествата на Деница Сачева, чиято кандидатура парламентът гласува днес.

"Деница Сачева е с различен профил. Запозната е с дейността на министерството. Експертизата, която притежава е в сферата на политиките за деца и семейства. Тя има завършени образователни програми, свързани с връзки с обществеността", обясни Адемов.

Според него може би заради образованието ѝ в сферата на пиара на нея се разчита да се справя по-добре с обяснението на политиките - нещо, за което Петков бе критикуван.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК