България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разхождали ли са се динозаври по нашите земи?

Владимир Николов и Благой Иванов представиха книгата "Възход и падение на динозаврите"

02.12.2019 | 10:20 Редактор: Кристина Крумова

Науката не спира да събира артефакти и частици от праисторическата епоха, за да проумее защо и как изчезва цяла една екосистема от мастодонти - наречени динозаври.

Стив Брусати е изключително впечатляващ човек. Млад учен, едва на 32 години, но вече световно признат с около 15 нови вида динозаври, описани за науката от него и екипа му, което е изключително постижение.

Това сподели в студиото на "България сутрин" художникът и палеонтолог Владимир Николов по повод новата книга, която излиза на българския пазар - "Възход и падение на динозаврите".

Имало ли е тиранозаври и други страховити колоси по нашите земи? Темата коментира също Благой Иванов, който е редактор на книгата.

"За първи път имаме произведение с академичен произход и характер, което не е предвидено за академици. Книгата е добър представител на научно-популярната литература. Може да се чете от префесионалисти и от любители", обясни Иванов за зрителите на Bulgaria ON AIR.

В общественото полезрение има известни съмнения каква е причината за изчезването на динозаврите. Според гостите в студиото Стив Брусати е успял изключително добре да представи точно този ден в книгата - художествено и научно.

"Доказателствата за динозаври в България са отскоро. Тепърва предстои България да излезе на палеонтологичната сцена по отношение на изследването на динозаври", смята Владимир Николов.

Според двамата гости в студиото книгата е подходяща за всеки над 10-11-годишна възраст. А ролята на палеоилюстраторите е да комуникират науката, която правят палеонтолозите с широката публика и да провокират интерес у най-малките.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК