България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Имало ли е предизборно обещание да не се вдигат данъците в София?

Темата коментираха общинските съветници Стефан Марков и Иван Таков

29.11.2019 | 09:10 Редактор: Ралица Братанова

Предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова за вдигане на данъците на автомобилите предизвика остри реакции в Общинския съвет, както и в обществото. Някои хора обвиниха Фандъкова, че в предизборната си кампания е обещала да не вдига таксите, а след изборите го е направила. Столичният кмет отхвърли обвиненията.

"Удобно е да се твърди подобно нещо. Има едно интервю, което се цитира в социалните мрежи, в което кметът казва, че не са вдигани таксите. Изтъква се като причина, че има добра събираемост и до момента не се е налагало вдигане на данъците", заяви общинският съветник от ГЕРБ Стефан Марков в "България сутрин"

По думите му е честно и коректно да има мерки, които по някакъв начин да наказват замърсяващите автомобили.

Според Иван Таков от БСП има разминаване в обещанията в предизборната кампания на ГЕРБ и това, което се случва сега.

"Ние разбираме от пресконференция, че ще се вдигат данъците в София. Кой вдига данъците в София - кметът или Общинският съвет? Това трябваше да се случи на консултация с останалите политически сили в СОС", заяви Таков пред Bulgaria ON AIR.

Общинският съветник на БСП обяви, че социалистите категорично няма да подкрепят предложението на управляващата партия.

"Трябва да има политически действия в посока на екологията. Вдигането на данъците няма да свали хората от автомобилите. Това е една от мерките", изтъкна Марков.

Иван Таков смята, че голямата мярка в тази посока, която отдавна е трябвало да бъде направена, е да бъде въведена подмяната на уредите за твърдо битово гориво.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК