България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сеизмолог: В сеизмично активна зона сме, трябва да вземем мерки

Интензивна афтършокова серия на Балканите след големия трус

27.11.2019 | 08:39 Редактор: Кристина Крумова

Катастрофално земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер удари Албания вчера сутрин. Повече от 600 са ранените, а жертвите са повече от 22. В следобедните часове е последвал втори силен трус с магнитуд 5,4, което разтърси Босна и Херцеговина. Такова заметресение не се е усещало в Албания през последните 30 години. Сеизмологът доц. Петя Трифонова коментира темата в ефира на "България сутрин".

"Основното земетресение се усети по територията на цялата западна част на България. Усетено е във високите сгради и по високите етажи. Това е нормално, трусът е бил достатъчно силен, за да се усети при нас", коментира доц. Трифонова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея в района се е развила интензивна афтършокова серия. За последните 24 часа са се случили над 50 земетресения. Регистрирани са 8 с магнитуд над 4 по Рихтер. Очаква се магнитудът на тези събития да намалява постепенно, но те ще продължат със сигурност през следващите месеци.

"Ние се намираме в един от най-сеизмично активните райони на Европа, където е много вероятно да се случват такива земетресения. Това е съвсем очаквано и резонно", каза доц. Трифонова.

Тя допълни, че за щастие България не е толкова уязвима колкото Турция, Гърция и Албания. 

"Трябва да помним, че заплахата от сеизмични събития е нещо нормално и трябва да вземем мерки", категорична бе доц. Трифонова.

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК