България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По Коледа дарителските кампании зачестяват. Лицемерно ли е?

По-добре е да се обръщаме към гражданските организации, ако искаме да помогнем

27.11.2019 | 09:00 Редактор: Василена Василева

По Коледа дарителските кампании зачестяват. Започваме да събираме средства за лечение на деца, за подпомагане на възрастни, животни и редица други инициативи. 

"Когато говорим за организирани акции, можем да бъдем спокойни, че предназначените вещи за нуждаещите се ще бъдат в добро състояние. Тенденцията да се дарява по стереотип обаче все още продължава. Особено, когато дадена кампания стане твърде публична", коментира в студиото на "България сутрин" директорът на Българския дарителски форум (БДФ) Красимира Величкова.

Тя отбеляза, че е много трудно да бъдат проверени индивидуалните нужди. Затова би било по-добре, когато някой иска да помогне, той да се обърне към гражданските организации, занимаващи се с това.

"Това е по-добрата алтернатива, тъй като търси системни решения. Защото невинаги материалните придобивки са най-ценни", допълни Красимира Величкова.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Асен Цеков, който бе избран за млад лекар на годината и също е дарител, бе категоричен, че онова, което носи най-много радост на децата от домовете, са социалните контакти.

"Малчуганите, разбира се, се радват и на подаръците, напълно нормално е. Но радостта в очите им, когато ги посетим и общуваме с тях, е неописуема. А хубавото е, че онези хора, които искат да помогнат, го правят не само около празниците", каза още д-р Цеков.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК