България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Месец на Черния петък: Между реалните намаления и измамите

КЗП с проверки и в туристическите курорти

15.11.2019 | 09:00 Редактор: Юлия Христова

Месец преди Коледа и Нова година манията за покупки и охолни харчове започва с т.нар Black friday, който тази година е на 29 ноември. В потребителската истерия обаче често има и излъгани.

"Самото намаление може да продължи от 1 до 30 дни, важно е да се знае, че не е коректно да се прави намаление на намалението", посочи за "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. 

По думите му, независимо какви са кампаниите, потребителите имат същите права каквито и извън дните на промоцията - за рекламации и т.н.

"Ако попаднем на фалшиви сайтове, които често се регистрират извън България, трудно е да се намерят лицата-нарушители. Важното е да се следи информацията и да имате контакт с онлайн магазина", коментира той.

От КЗП започват и проверки в туристическите курорти у нас, приоритетно те ще стартират там, където в предните сезони са констатирани нередности, ще се проверява кампанийно и по сигнали.

"Държим потребителите да не бъдат въвеждани в заблуждение, има сходство при нарушенията в зимния и летния туризъм. Имаме право да затваряме ски писти, ако решим, че е опасни", каза още Маргаритов за Bulgaria ON AIR. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК