България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шампион в спорта, но и в живота: Как се печелят световни купи въпреки диабета?

Екатерина Иванова е само на 15, но вече има множество медали

12.11.2019 | 08:23 Редактор: Ралица Братанова

Тя е само на 15, а вече три пъти е Европейски шампион и два пъти Световен шампион по Таекуондо, още толкова пъти Световна и един път Европейска шампионка по кикбокс. 

Екатерина Иванова обаче не е само шампион в спорта, тя е шампион в живота. От малка се бори с диабета и отдавна е доказала, че болестта я прави по-силна. 

Още когато е на 4 години, баща ѝ я насърчава да спортува донякъде на шега, за да успява да се защитава, тъй като е била тормозена в детската градина.

"Още в първия момент, в който видях как се случва всичко в залата, се запалих да давам всичко от себе си и да постигам успехи", сподели Екатерина Иванова в студиото на "България сутрин".

Тя разказа, че лекарите били категорични, че трябва да спре със спорта, когато откриват, че има диабет, тъй като не са били сигурни как ще ѝ се отрази.

"Въпреки всичко мисля, че успях да ги убедя, че спортът е само плюс за диабета", допълни спортистката пред Bulgaria ON AIR.

Екатерина има над 110 медали и множество купи, които пази в стаята си. Следващата ѝ мечта е да бъде олимпийска шампионка.

Тя посъветва всички с диабет да не се притесняват от това, че го имат и да следват мечтите си.

"Да използват този т.нар. неканен приятел и да не се притесняват, че са една идея "по-различни". Трябва да бъде нещо, което ни мотивира и вдъхновява да правим всичко около нас", допълни Иванова на финал.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК