България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Вотът "Не подкрепям никого" бил знак за липса на нормалност

Как ще изглежда новата политическа карта на страната?

04.11.2019 | 08:35 Редактор: Юлия Христова

2/3 от България избра местно управление на втория тур на изборите. Миналата неделя само 9 кандидата за кметове на областни градове преминаха бариерата от 50% вот на избирателите. 

На тези местни избори българите избираха сред 6773 кандидат-кметове и 29 515 кандидати за общински съветници. 

"Беше усилена битката, нормално е хората да изберат спрямо своите интереси", коментира в студиото на "България сутрин" политологът доц. Татяна Буруджиева.
 
Нормалната ситуация била да има повече разнообразие. Невинаги хората могат да намерят своите представители, стана ясно от думите ѝ.

"Не бяха малко тези, които отидоха до урните, за да кажат, че не подкрепят никого, което означава, че това са именно хората, които казаха, че няма нормалност", коментира Буруджиева.

Според нея потенциалът вдясно е все още много минимизиран. 

Пред Bulgaria ON AIR социологът Цветозар Томов посочи, че като брой гласове районните кметове на "Демократична България" са взели 95 000. 

"Идвайки насам попаднах в трафик в 7 сутринта. Ранният трафик в града е белег за това, че хората са заети и тръгват на работа, тоест анагажирани са", посочи той.

Според него като цяло картината говорела за това, че ГЕРБ продължава да е силната управляваща партия в България. Това обаче до голяма степен било свързано с липсата на алтернатива. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК