България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без шанс за лечение в чужбина заради новия бюджет на НЗОК?

Коментар на Аркади Шарков и Пенка Георгиева

24.10.2019 | 08:39 Редактор: Ивет Арабова

Близо 400 млн. лв повече за здраве през 2020 г. гласува Надзорният съвет на НЗОК. Така Касата ще разполага с почти 5 млрд. лв. На фона на нарастващите разходи, единствено за лечение в чужбина е заложено драстично намаление на средствата или 70 млн., което е с 90 млн. лв по-малко в сравнение с бюджета за тази година.

"Доколкото знам, 135-те милиона дългове на НЗОК ще бъдат изплатени до края на годината. Нямаме информация за момента колко са неусвоените пари. В момента се очаква и решение относно лимита на болниците". Това каза икономистът Аркади Шарков в студиото на "България сутрин".

"Много съм притеснена от драстичното намаление на бюджета за лечение в чужбина. Касата е на дефицит - всичко се разпределя и недостига. Не е вярно, че болниците в чужбина дават по-високи оферти на България", обясни Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея има достатъчно пари, но проблемът е липсата на контрол.

"На всяко тримесечие НЗОК излиза с отчет, проблемът с прозрачността обаче стои на дневен ред. Едно от нашите предложения - поне седмица в аванс да се пуска за обществено обсъждане бюджета на Здравната каса", коментира още Аркади Шарков.

По думите му една такава политика би помогнала за по-голяма прозрачност.

"Преди няколко месеца Генчо Начев заяви, че дружеството на кардиолозите иска да участва в контрола на бюджета на Касата. Има много случаи на злоупотреби като този в Пазарджик", сподели още Пенка Георгиева.

"Най-много българинът доплаща за лекарства - за терапии на сърдечно-съдови заболявания. След това е доплащането за доболнична помощ", каза още Шарков.

Вижте във видеото целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК