България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обезлюдяването в България - резултат от много ускорена модернизация

До 30 години страната ни ще загуби една четвърт от населението си

23.10.2019 | 08:32 Редактор: Ралица Братанова

България обезлюдява. До 30 години страната ни ще загуби една четвърт от населението си, показва статистика от доклад на ООН. Той поставя страната ни сред десетте държави с най-бързо намаляващи популации в света.

"Това е резултат от много ускорената модернизация, която преминава българското общество, комбинирана с отворения пазар на труда и масивната миграция", коментира социалният антрополог Харалан Александров в "България сутрин".

По думите му хората избират да живеят в града, защото това е модерно. 

Според него процесът на купуване на имоти в селата ще се засилва. Антропологът уточни обаче, че връщането към красивите селски райони е по-скоро форма на туризъм и нещо като паралелен живот, а икономиката остава в града.

"Трябва да си свързан с някоя мрежа, която е модерна, за да си позволиш лукса да живееш в природна среда", допълни той.

Александров е на мнение, че една от основните характеристики на семействата е, че ценят повече индивидуалните успехи.

"Избират да раждат по-малко деца, по-късно през живота си и да инвестират в тяхното образование. Този процес е на вълни. Първо в българското население, преди 50 години в турското, и в момента в ромското", обясни социалният антрополог пред Bulgaria ON AIR.

Александров коментира, че в такава ситуация въпросът за "демографската пустиня" трябва да се разглежда в нова перспектива - например хубаво ли е да живееш на широко или не.

"Възможността всеки да има по половин село е нещо, което може да си позволи само аристокрацията", посочи експертът.

Той сподели, че все повече български мигранти заделят спестяванията си, за да могат на стари години да се върнат в селата и това е тенденция, която се наблюдава и по света.

"Здравословно-консервативната тенденция, която набира сили в България, е индикация, че тази общност няма намерение да изчезва", заяви за финал Александров.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК