България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Менталната аритметика - ключ към концентрацията при децата

Как с тренировки малчуганите стават гении?

21.10.2019 | 09:50 Редактор: Юлия Христова

Що е то ментална аритметика? Главното за високоефективната система е смятането наум с големи числа с помощта на специално сметало. Първият ред на сметалото показва единиците, вторият е за десетиците, третият – за стотиците. 

След всяко упражнение децата запомнят все по-ярко сметалото в съзнанието си, докато в един момент изцяло престанат да го ползват. Тогава при смятане те си представят въображаемо сметало.

Чрез повторения и тренировки се изгражда памет за набор от сметки и операции и с големите числа. 

Менталната аритметика е подходяща за деца от 4 до 12 години – възрастта, в която мозъкът е най-гъвкав и те усвояват лесно всякаква информация.

Първоначално са изплашени, но после свикват. Децата се учат да правят и неща с две ръце - като например да рисуват. Това разказаха в "България сутрин" преподавателите Ралица Стойкова и Даниел Георгиев от SmartyKids.

"Тази концентрация и скоростно смятане правят децата бързи, развиват и двете полукълба на мозъка, когато той е най-пластичен и прави разликата, когато станат възрастни", обясниха те.  

Родители споделят, че след заниманията с ментална аритметика децата им са подобрили успеха си не само по математика, но и по други предмети.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК