България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инструктори твърдо против "белите” коли за шофьорски изпити

Никъде в Европа нямало такъв регламент, твърдят те

21.10.2019 | 08:30 Редактор: Юлия Христова

Ще се създаде контролирана среда, така че да се пресекат всички възможни корупционни практики при провеждането на практическия изпит на кандидатите за водачи. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков. Основната задача била да се създаде контролирана среда в рамките на практическия изпит. 

От Асоциацията на автомобилните инструктори пък реагираха остро против предложението шофьорските изпити да се провеждат с т. нар. "бели" коли - автомобили, които са стандартизирани и оборудвани със системи за проследяване на маршрута и видеонаблюдение.

"Статистиката със загиналите надхвърля като брой тази от миналата година, тоест всички агенции, които бяха създадени, нямат смисъл", каза за "България сутрин" председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

По думите му никъде в Европа нямало такъв регламент, нямало комисии от един човек, а предлагани промени за отделни атомобили били една голяма глупост.  

"Провалът е в Министерството на транспорта, нека си оправят тяхната къща. Ние предложихме екшън план, който да реши проблема", посочи той за Bulgaria ON AIR. 

Всички - от водача до хората в министерствата, влизали в проблема, наречен "човешка грешка".

"За съжаление не знам за идеята със снимките, може би в следващ момент ще ни сложат и гривни като престъпниците. Нека някой докаже корупционните практики и тогава ще говорим", коменира още Иванов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК