България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Расистки синдром у нас? Не. Токсични ядра? Фиксирани са

Коментар на спортните журналисти Едуард Папазян и Георги Атанасов

15.10.2019 | 08:18 Редактор: Ралица Братанова

Расистки подвиквания и нацистки прояви белязаха мача между националните отбори на България и Англия на стадион "Васил Левски" в столицата. 

Англия разпиля с 6:0 родните национали, а трибуните бяха доста празни като за мач срещу съперник от такъв ранг. 

"Англичаните са фокусирани изключително много върху този проблем. Бях на първия мач преди месец на "Уембли" и на пресконференцията на англичаните около 2 минути се говореше за футбола и 28 минути обсъждаха темата с расизма", коментира спортният журналист Едуард Папазян в "България сутрин".

Според него още оттогава е станало ясно, че фокусът на англичаните тук ще бъде такъв и те брилянтно са си изиграли картите.

Хърватският съдия Иван Бабек беше принуден да прекъсне снощния двубой на два пъти, след като от българските трибуни се чуха обидни подвиквания и звуци, наподобяващи маймуни, насочени към тъмнокожи играчи на Англия.

"Няма масов расизъм, не може да се говори за расистки синдром в България. Но има изявени токсични ядра, които са фиксирани", коментира спортният журналист Георги Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме нарочени заради редицидиви. Той е на мнение, че англичаните няма да ни простят и "Васил Левски" би могъл да бъде затворен.

"Най-страшното от снощи е, че има снимки на момчета с черно облекло, които отправят нацистки поздрав и лошото е, че самите те не осъзнават какво правят. Така или иначе УЕФА си търси черната овца. Опасявам се, че този път ще сме ние", коментира Папазян.

Той е на мнение, че проблемът е, че няма работещо законодателство за футболните хулигани и инфраструктура на футболните стадиони.

Атанасов се съгласи, че липсва приложението на законите и най-страшното е, че хулиганите си мислят, че всичко е позволено.

Спортните журналисти коментираха, че лошото състояние на българския футбол не би се променило дори и да бъде сменен треньорът на националния отбор.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК