България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ефектът на доминото: Не е изключено и други да фалират след "Астрал холидейз"

Фирмата обяви несъстоятелност, 251 души са засегнати

08.10.2019 | 08:38 Редактор: Ралица Братанова

След британския туроператор "Томас Кук", който прекрати дейността си на 23 септември, "Астрал холидейз Интернешънъл" обяви несъстоятелност след почти 24 години присъствие на българския туристически пазар.

Стана ясно, че 251 души са засегнати от фалита на туроператорската фирма.

"Причините са комплексни. Наблюдава се, че обикновено фалитите стават след края на летния сезон. В този период туроператорите заплащат настаняването на своите туристи с отложено плащане и когато видят, че нямат възможност да обслужват тези плащания, обявяват фалит", коментира Константин Занков от Института за анализи и оценка на туризма.

По думите му фалитът не е бил неочакван, но все пак е загуба за българския пазар.

"Астрал холидейз" бяха най-големият партньор на "Томас Кук", определено ефектът на доминото изигра роля върху техния фалит", обясни Занков.

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че не е невъзможно да има и други туристически фирми у нас, които да обявят несъстоятелност и допълни, че има и хотели, които са застрашени.

"Сега е моментът да се състави група, която да реагира по най-адекватен начин и да направи адаптивен българския туризъм, защото той не е", коментира експертът.

Той обясни и какво трябва да направят хората, които са застрашени.

"Клиентът отива в офиса на застрахователната компания, попълва заявление, в  което прилага своя договор за организирано туристическо пътуванем, документите, с които е направил плащане, подписва и очаква в 15-дневен срок да му бъде върната сумата", каза Занков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК