България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Морските фарове" - стражите на морето, събрани в изложба

Не е ясно кога точно е построен най-старият - този край Шабла

08.10.2019 | 08:19 Редактор: Юлия Христова

Изложбата "Морски фарове" на Владимир Спасов прави "портрети" на изчезващите морски навигационни светлини от Ахтопол до Шабла. Поради навлизането на съвременните технологии и сателитната навигация, тези обекти са обречени на изчезване. 

В проекта са включени най-старият български морски фар в Шабла, фарът на Маслен нос, който наподобява средновековна крепост, и приличащият на летяща чиния фар в Каварна, който също вече е в историята. Част от фаровете са във военни поделения, а един от тях се намира в резиденция Евксиноград. 

Работата по проекта започва през 2014 г. и продължава до днес.

"В изложбата са включени 30 от родните фарове по нашето море, някои изчезват и се появяват други", каза за "България сутрин" авторът на експозицията Владимир Спасов. 

По думите му не е ясно кога е построен най-старият край Шабла, но е бил реставриран и историята казва, че мястото, където се намира, е доста древно за сигнализация.

"Единият фар е дори заледен, защото се намира в морето навътре. Да го заснема беше сложно през зимата. Трябваше да си намеря лодка, за да ме закара до него, да няма вятър. Идеята е фаровете да бъдат увековечени по този начин", допълни фотографът пред Bulgaria ON AIR.

Изложбата може да бъде видяна до 26 октомври в галерия "Синтезис". 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК