fallback

БАБХ с масови проверки в птицеферми заради птичи грип

Проф. Белоречков: Загубите от птичия грип у нас не са по-малки от тези на свиневъдите

02.10.2019 | 08:36 Автор: Ивет Арабова

БАБХ започва масови проверки птицефермите в страната. Има ли риск от птичи грип в България?

"Проверките са нужни, правим една голяма кампания по този въпрос. Ще имаме лекции в Пловдив за птицевъди, насочени към превенцията на птичия грип. Едва сега може да кажем, че нещата се гледат малко по-сериозно. Повече от 1 милион кокошки са убити миналата година, така че нашите загуби не са по-малки от тези на свиневъдите".

Това каза председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков в "България сутрин".

Той обясни, че проверките в момента са превенция срещу птичия грип, тъй като се очаква той да се прояви при първото застудяване.

"Един от главните проблеми за разпространението на птичия грип е начинът на отглеждане на птиците. Свободното отглеждане доведе до отваряне на дворовете и в големите ферми. Нещата коренно се променят, голяма част от патиците се отглеждат свободно, а сега например трябва да са затворени", коментира още в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Белоречков.

Според него законовите промени вече са направени, но е друг въпросът дали се спазват. 

"Едва през миналата и тази година БАБХ започна да показва, че разбира сериозността на болестта. Птичият грип е само за животните и няма нищо общо с грипните вълни при хората. Няма никакво място за притеснение при хората", каза още Димитър Белоречков.

Вижте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България сутрин
fallback