България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

НБУ открива учебната година с проекта "Скритите букви"

Идеята е да бъдат представени 14 букви, които нямат аналог в латинската и гръцката азбука

30.09.2019 | 10:00 Редактор: Василена Василева

Новата академична година в Нов български университет започва с проекта "Скритите букви" на Тодора Радева и Кирил Златков. Директно от Париж седем от пейките с формата на букви вече очакват студентите и преподавателите в двора на университета.

Цяло лято те радваха туристите в града на любовта. Наред с тях учебното заведение осъмва и с уникалните творби на скулптора Христо Явашев - Кристо и съпругата му Жан-Клод. 

"Буквите са собственост на фондация "Прочети София". Те пристигнаха в НБУ по идея на директора на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева и на изпълнителния директор на НБУ д-р Георги Текев", сподели пред Bulgaria ON AIR културологът Тодора Радева.

Проектът е реализиран още през 2018 г. в столицата. Идеята е да бъдат представени всички 14 букви, които нямат аналог в латинската и гръцката азбука.

"Направихме ги във формата на пейки и с всяка една от тях свързахме стихотворение на съвременен български поет", допълни още Тодора Радева.

Преводи на стиховете са били направени и на френски език.

"Винаги сме подкрепяли различни проекти, особено такива, свързани с областта на хуманитаристиката. Тази година има особено голям интерес към подобен тип програми от страна на студентите, което е истински повод за радост. Затова и поканихме "Скритите букви" да гостуват в университета", допълни зам.-ректорът на НБУ гл. ас. д-р Владимир Димитрова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК