България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да ти откраднат профила във Facebook, за да продават виетнамски очила

Певецът Венцислав Роланд – Venzy стана жертва на хакери

23.09.2019 | 09:21 Редактор: Тодор Петров

Позитивният изпълнител Венцислав Роланд – Venzy стана жертва на виетнамски хакери. Профилът му във Facebook, изграждан с години, става платформа за продажба на фалшиви виетнамски очила.

Вече съм по-добре, първоначално беше голям шок. През 2012 г. беше създадена страницата. Имах над 37 хил. последователи. Тези платформи са много важни за артистите. Това е платформата, с която ти реално се рекламираш. 

Това сподели пострадалият певец в студиото на "България сутрин" и разказа подробно как се е стигнало до наглата кражба на профила му.

С мен се свърза жена, която ми предложи да рекламирам през своята Facebook страница. Каза да си направя бизнес акаунт. Всичко изглеждаше OK. Каза, че е от клона на Facebook в Мексико. Изпрати ми покана, с която се свързва спонсорът, който иска да рекламира през мен. Направих този акаунт. В началото не заподозрях нищо. Впоследствие каза да закача страницата си към спонсора и започна да ми иска личния профил. Отказах, вече бях сигурен, че това е измама. На другата сутрин се събудих и бях изхвърлен от страницата си, виждах я само като посетител. Моята приятелка също е администратор на страницата, през нея гледам какво правят те. В един момент страницата изчезна изцяло за България.

Изпълнителят посочи още, че атаките са два вида - или се краде страницата и се препродава на някого, или се премахва изцяло - атака, посочваща пропуските във Facebook.

"7 години съм бил певец и в един момент някаква виетнамка излиза да си рекламира очилата там. Първото място, на което трябва да подадете жалба, е отдел "Киберпрестъпления" към ГДБОП. Тези, които са достатъчно активни, рано или късно си получават обратно профилите", каза Венцислав Роланд пред Bulgaria ON AIR.

След шокиращата случка Venzy обсипва Facebook с информация за кражбата по всякакъв начин, но определи системата за обратна връзка като тромава и неадекватна.

"Не се чувствам сигурен във Facebook след този случай. Facebook не е сигурно място и този случай го доказва", заключи той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК