България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коли с неизправни газови уредби = бомби със закъснител?

Без бързи промени в законодателството, инцидентите ще продължат

17.09.2019 | 08:11 Редактор: Юлия Христова

Колата, която се взриви на бензиностанция в Добрич, при зареждане на газова бутилка, е минала технически преглед през август. Това сочи проверка на ДАИ. Според инспекторите обаче, в протокола липсва информация, че е монтирана газова инсталация. Прокуратурата вече е назначила пълна съдебно-медицинска и техническа експертиза, които да изяснят дали причината за инцидента е монтираната в таксито газова уредба. При него загина една жена, а друга беше ранена.

"Системите са безопасни, ако са монтирани по надлежния ред. Опасни може да са тези втора употреба и монтирани от сервизи без нужната квалификация", каза в "България сутрин" автомобилният състезател Румен Дунев.

"Уредбата от колата, с която стана инцидентът в Добрич, буквално се е пръснала", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Направени са доста предложения в законодателството за автмобилите на алтернативни горива да станат по-безопасни. Докато всичко се бави, ще има повече инциденти. Апелира се за бързо приемане на промените. Това стана ясно още от думите му.  

Според него рискът да си смениш газовата уредба в колата е равносилен на това сам да си направиш операция вкъщи.

Относно катастрофата с кортежа на Цвета Караянчева в Шуменско през уикенда, Румен Дунев посочи: Когато скоростта е висока, независмо от модерните и нови коли, вероятността от ПТП е голяма.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК