България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Напрежение по оста София-Москва: Тонът ще се втвърдява

Според бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев тепърва ще излизат скандали

12.09.2019 | 09:24 Редактор: Ралица Братанова

Напрежението по оста Москва-София продължава да се покачва след поредица от скандали и противоречиви случки. Русия и България си размениха остри реплики заради изложба по повод 9 септември, организирана от руското посолство у нас.

Дни по-късно напрежение отново се появи заради обвинение за шпионаж в полза на Русия срещу председателя на сдружение "Русофили". Бяха задържани и разпитани осем души.

Очаква се днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова да изрази официалната позиция на Кремъл по въпроса.

"Тепърва ще илзизат скандали и това ще се разраства. Освен че се очаква официална позиция на руското външно минисерство, през октомври предстои посещение на нашия външен министър в Русия. Всичко това ще доведе до обстрелване с думи. Тонът ще продължава да се втвърдява", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в "България сутрин".

Според него се вижда изостряне на отношенията между САЩ и държавите от Западна и Централна Европа към ситуацията в Русия през последните месеци.

"Всички руски проекти, които трябва да се  случат на териториите на страни членки на ЕС и най-вече НАТО, биват поставятни под сериозно напрежение от САЩ. Политиката се опитва да спре руското влияние", посочи Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му този казус тлее от няколко месеца. 

"Започна с предполагаемото отравяне на Гебрев в синхрон със случая Скрипал. Сега се правят паралели с намесата на Русия в изборите за президент в САЩ през 2016 г. и с президентските избори в България. Този конфликт не е започнал от вчера", обясни Керемедчиев.

Той заяви, че очаква реакцията на Кремъл за шпионския скандал да бъде рязка и остра.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК