България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП подкрепи Манолова за София: Ще ѝ донесе ли това повече гласове?

Коментар на политолозите Георги Киряков и Стойчо Стойчев

12.09.2019 | 08:45 Редактор: Ваня Кузманова

64 партии и 8 коалиции се регистрираха за участие в местните избори, които ще се проведат на 27 октомври. Малко след 19 часа вчера пък стана ясно, че БСП ще подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София.

"Проблемът е на БСП, че влиза с желанието да получи част от популярността на Мая Манолова за листата си. След това със сигурност ще има доста разправии за разпределението на гласовете, ако случайно тя стане кмет на София", посочи политологът Георги Киряков в "България сутрин"

Той допълни, че БСП като най-голяма партия сред по-малките, ще бъде най-потърпевша от влизането в такива спорове. Най-вероятно ще има някакво намаляване на гласовете за БСП за листата, тъй като за битката за популярността на Мая Манолова има много участници. 

"Тази шарена подкрепа показва, че Мая Манолова се използва, за да се свали дългогодишното правителство на ГЕРБ в България", каза политологът Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че макар да са се обединили, защото имат общ враг - ГЕРБ, все пак са хора, които досега не са могли да се разбират помежду си.

"Те не дават обяснение какво ще правят на втория ден след изборите, по какъв начин ще управлява Мая Манолова този град. Такива неясни мнозинства в общинския съвет са изключително проблематични от гледна точка на отговорността", допълни още Стойчо Стойчев.

"На този етап е малко вероятно да се стигне до обрат в управлението на София. Най-вероятно на втори тур Йорданка Фандъкова ще спечели изборите въпреки че трябва да имаме едно на ум, защото кандидатурата на Мая Манолова е доста популярна", заключи политологът Георги Киряков. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК