България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Традиционна vs. алтернативна медицина? Дете почина след лечение с билки

Обръщаме ли достатъчно внимание на здравето си?

11.09.2019 | 08:39 Редактор: Василена Василева

7-годишно дете почина от ушно възпаление в Италия, защото родителите му отказвали да го лекуват с антибиотик. Италианските власти ги дават на съд. Родителите на момченцето били привърженици на хомеопатичното лечение и не смятали за необходимо да свалят температурата на сина си с медикаменти. Лекували го само с противовъзпалителни билки. Те били и против ваксините. 

След инцидента се повдигна темата за това колко е важно законодателят да се намеси, тъй като и в Италия ваксините са задължителни.

"Често се случва в кабинета ми да дойдат родители, които са лекували децата си по метода на хомеопатията и споделят, че поради редица съображения отказват да приложат друга терапия. Това обаче е проблем. Невинаги лечението с билки и неизвестни за медицината субстанции върши работа", коментира в студиото на "България сутрин" общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Тя бе категорична, че трябва да се залага само на сигурни медикаменти, тъй като те са предварително тествани и е ясно как действат на човешкия организъм.

Според председателя на Националната пациентска организация "Лечение с хомеопатия" Виктор Попов, случаят с починалото в Италия дете бил заради липсата на компетентен хомеопат. 

"То е било лекувано и с хомеопатия, и с билколечение. А двете не са съвместими. Съчетаването им е противопоказно и не трябва да се прави", обясни той.

Пред Bulgaria ON AIR Виктор Попов заяви, че едно от исканията на "Лечение с хомеопатия" е в България да бъде въведено висше образование в сферата, за да може този вид терапевтична помощ да бъде компетентна и пациентите да ѝ се доверяват.

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Faceboоk ТУК