България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо се стигна до хаос и липса на правила при е-тротинетките?

Коментар на Владислав Стоицов и Емил Марков в "България сутрин" 

10.09.2019 | 09:01 Редактор: Тодор Петров

Хаос и липса на правила при ползването на нашумелите електрически тротинетки. След появата им няколко от тях набързо изчезнаха и се озоваха на странни места. 

Директорът на столичната полиция пък заяви, че с 300 до 500 лева ще бъдат глобявани всички, които не спазват правилата. Текстовете, които ще регламентират движението на тротинетките, се очаква да станат ясни до края на седмицата.

"Не тротинетките внесоха хаос, а институциите. Законът се чете по различни начини от различните хора. Приравняваме се най-вече към велосипеди с допълнителен двигател. По наша статистика над 90% от хората, които използват тези тротинетки, имат навършени най-малко 20 години и шофьорска книжка. Не сме предполагали, че ще започнат масови глоби", коментира председателят на Асоциацията на електромобилност Владислав Стоицов.

В "България сутрин" той обяви, че от новосъздадената асоциация предлагат хората, които ползват тротинетките да имат навършени най-малко 14 години.

Изготвили са и отворено писмо до институциите с готовност да бъдат обсъдени правилата за ползване на тротинетките.

Експертът от Института за пътна безопасност Емил Марков посочи, че е можело неуредицата да бъде спряна навреме. Според него институциите показват безпомощност и по-скоро изчакват обществената реакция.

"Столичната община дълго време ни говореха, че София има потенциала да развие тази услуга, но същевременно се появяват доста проблеми. Откъде накъде частно НПО към СО подписва меморандум за използване на тротинетките", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че ползвателите на тротинетките трябва да носят каска и светлоотразителна жилетка.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК