България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Секстингът - новият риск за децата в Интернет, който прераства в тормоз

Над 6000 сигнала за сексуално насилие са подадени за 2018 г. на линията за онлайн безопасност

10.09.2019 | 08:19 Редактор: Юлия Христова

Огромната част от децата вече са с мобилни телефони и по-добре от нас сърфират в Интернет. Анонимните злосторници обаче стават все по-изобретателни.

Над 6000 сигнала за сексуално насилие са били подадени за 2018 г. на горещата линия за онлайн безопасност на Асоциация "Родители". За 2019 г. броят им расте.

Много често онлайн педофилите се представят за техни връстници през мрежите, разговорът бързо става приятелски и минава във виртуални любовни отношения. Това каза в "България сутрин" Антоанета Василева от Асоциация "Родители". 

Тя даде пример, че ако едно момиче се чувства неуверено във външния си вид, анонимните перверзници му казват, че изглежда страхотно. Между 9 и 15 години са най-уязвимите групи.

"Най-голям риск и най-много сигнали има за онлайн тормоз", посочи тя пред Bulgaria ON AIR. 

Секстингът е огромен риск също - размяна на снимки със сексуално съдържание, така децата демонстрират доверието помежду си.

"Когато отношенията спрат да са приятелски се случва и злоупотребата. Важно е децата да знаят, че не е добре да се правят подобни снимки, те да се разпространяват и да са достъпни за други хора", обясни Василева. 

Разговорът между родител и дете, как и за каво се ползва интернет, се започвал във все по-ранна възраст. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК