България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Напрежение София - Москва: БЗНС на протест заради руската изложба

Това е опит за подмяна на историческата истина, посочи Николай Ненчев

09.09.2019 | 09:15 Редактор: Ваня Кузманова

Посолството на Русия в България открива изложбата "75 години от Освобождението на Източна Европа от нацизма". Дипломатическият спор между София и Москва започна във вторник, когато от МВнР заклеймиха историческата теза на Русия за освобождаване от нацизма. От БЗНС пък организират протест, който ще се проведе днес от 16 часа.

"Това е опит за подмяна на историческата истина. Става въпрос за съзнанието на младите, но мен повече ме притеснява това на по-възрастните - на професорите, които очевидно познават историята, но продължават да бъдат на страната на Съветска Русия и оправдават този вероломен акт", каза председателят на БЗНС Николай Ненчев в "България сутрин".

Той допълни, че не може да приеме за доброномереност, когато се изопачава историята в този смисъл, че едва ли не Русия освобождава България.

"По-важното е, че след този акт отношенията между България и Русия ще бъдат влошени и ще вървят към по-зле", посочи Ненчев пре Bulgaria ON AIR. 

Той отбеляза, че допуска в някаква степен в рамките на политическия дебат това напржение да се отрази на предстоящите местни избори.

"Моята голяма надежда е, че краят на този дебат ще дойде, когато в Русия има демократично правителство и демократични избори. Вярвам, че това ще бъде скоро", заключи председателят на БЗНС. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК