България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скулптор сътвори "кървава баня" в София заради 9 септември

Няма вандализъм, позицията ми е морална, обясни Андрей Врабчев

09.09.2019 | 07:37 Редактор: Тодор Петров

София осъмна с "кървава баня". Столичен фонтан в Докторската градина "светна" в червено и с надпис "Честит празник неблагодарници!". Днешният ден е представян години наред като празник на народния бунт. През септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на България, която дотогава запазва неутралитет в съветско-германския конфликт. "Червената армия" окупира страната под предлог, че там се укриват германски войски.

Автор на "кървавата бяна" в близост до Руския културно-информационен център в София е скулпторът Андрей Врабчев. Той застана пред екип на Bulgaria ON AIR, за да обясни постъпката си.

"Има много убити, взимани са имоти... без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизъм. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Позицията ми е морална, не е толкова политическа", каза Андрей Врабчев.

Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин. И призна, че е готов да понесе вината си за извършеното.

"Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава", обясни Андрей Врабчев в ефира на "България сутрин".

"Целя да отбележим "празника". Това не е празник, това е черна дата в българската история. Докато не бъде даден истинен отговор, няма да може да се получи това помиряване в обществото, към което от 30 години се стремим. Хронични състояния могат да бъдат излекувани само през криза", каза още той.

Паметникът на Съветската армия пък за пореден път осъмна надраскан преди два дни. Според Врабчев монументът няма място в София в този му вид. По думите му може да бъде преместен като исторически спомен за това какво се е случило.

Гледайте повече в репортажа на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК