България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Когато Гунди вкара на "Уембли" и България завърши 1:1 с Англия

Поглед към миналото и надеждите за настоящето през очите на легендата Димитър Пенев

06.09.2019 | 07:59 Редактор: Тодор Петров

Годината е 1968-а. Денят – 11 декември. А мястото – легендарният "Уембли". В на пръв поглед неравен мач един срещу друг излизат Англия и България, макар и в приятелска среща. От страна на "трите лъва" блестят имена като Боби Чарлтън, Джеф Хърст, Гордън Уест и Боби Мур. В състава на родните "лъвове" пък са Георги Аспарухов,Христо Бонев, Динко Дерменджиев и Димитър Пенев. 

"Всеки един от нас, който участва в този мач, има спомени. Малки или големи… Но да играеш в една страна като Англия – знаете, в целия свят се говори за английския футбол. Отделно клубове и различни състезатели. Това беше голямо участие за нас", спомни си пред легендарният футболист и треньор Димитър Пенев.

Напук на всички прогнози и очаквания, и без значение от домакинския фактор, националният отбор на България стига до равенство насред "Уембли" - 1:1.

"Един невероятен гол на Аспарухов. Но трябва да включим целия състав, защото в някои мачове винаги хвалят голмайсторите, а ние в защита какво правим? Браним. Добре сме се бранили, затова сме имали сили и да дадем възможност на нашите нападатели да нападат и да реализират", сподели още треньор №1 в България за XX век.

А откриващият гол на Гунди наистина е шедьовър. Попадение, което стои в залата на славата на "Уембли", а в. "Дейли Експрес" пише: Не е срамно да признаем, че с Аспарухов ние можем да сравняваме само Боби Чарлтън. 

Макар и равенство, то се явява една голяма победа за нашите момчета. А характерът, който показват срещу актуалния световен шампион, кара 70-те хиляди на стадиона да станат на крака.

"Не са ни овиквали, не са ни псували, просто са видели и са правели сравнение с техните големи футболисти и нашите големи футболисти. В нашия отбор 50% от футболистите бяха доста добри", разказа още Пенев.

Годината е 2019-а. Денят – 7 септември. А мястото – легендарният "Уембли". В на пръв поглед неравен мач един срещу друг излизат Англия и България в квалификация за Евро 2020. 

"Трябва да бъдат единни, самочувствието трябва да го има, защото и те са футболисти, отсреща са футболисти. Но трябва повече да са съсредоточени в своите задачи, тъй като и домакинството и самочувствието… Но при едно добро изпълнение това ще им даде в бъдещето по-голям стимул, по-голямо самочувствие да се чувстват като национали, които защитават своята страна", коментира Пената в навечерието на големия мач.

В английския отбор блестят имена като Хари Кейн, Джеси Лингард, Рахийм Стърлинг и Хари Магуайър. В състава на родните лъвове пък са Ивелин Попов, Кирил Десподов, Николай Бодуров и Георги Костадинов. 

"Не е страшно и да загубиш, не е страшно и да победиш, но важното е да играеш правилно и да има някакви надежди и в ръководство, и в треньори. Да има нещо променено", подчерта Димитър Пенев.

И макар времената и възможностите да са различни, кой знае - чудото може да се повтори. Все пак надеждата умира последна.

Вижте повече в репортажа на Десислава Францова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК