България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Архитект предлага лифтът до Копитото да се превърне в подвижен ресторант

Най-важното е да се възроди връзката между планината и града, заяви Десислава Димитрова

05.09.2019 | 11:00 Редактор: Ралица Братанова

Млад архитект създаде идея за възраждане на линията към Витоша и превръщането ѝ в подвижен ресторант със стъклени каюти. Проектант на идеята е Десислава Димитрова.

Първият кабинков лифт в България спира да функционира преди години. Оттогава за хората, които са го използвали, той остава спомен и сега искат да го възродят.

"За мен най-важното е да се възроди нещо съществуващо и връзката между планината и града, обединявайки ги в един символ, който е едно от най-важните неща в създаването на нашата столица - водата", сподели архитект Димитрова в "България сутрин".

По думите ѝ София е единствената европейска столица, която има такава близост до планина.

"Ние не използваме достатъчно потенциална, който имаме за тази връзка с планината. Не е важно това да бъде просто ресторант, но и символ на града. Да покажем на света, че можем да изградим нещо различно, което да преосмисли значението на връзката между града и планината", обясни архитектът.

Пред Bulgaria ON AIR тя разказа, че вариантите за функционирането на лифта са два. Единият е да бъде използван с бърз режим, така че просто хората да достигат до Копитото и това да отнема около 20 минути. Другата опция е да се използва по-бавно като ресторант и изкачването да трае час.

"Създадох този проект без да имам конкретен инвеститор или задание. Направих го като самосезиране на един архитект, който вижда проблем и предлага свое лично решение. Оттук насетне финансиране може да се търси както от европейски фондове, така и от частни инвеститори", посочи още Димитрова. 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК