България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Расте, но не старее: Околната среда - основен проблем на столицата

Как ще се променя и развива София?

04.09.2019 | 08:33 Редактор: Юлия Христова

Екипът на "Визия за София" - инициативата на Столичната община за създаване на дългосрочна стратегия за развитието на София и крайградските територии, представи за първи път 24 дългосрочни цели и близо 250 стъпки за развитие на столицата. Стратегията ще бъде предложена за гласуване на Столичния общински съвет веднага след изборите.  

Стратегията предвижда София да се развива като мултифункционален, компактен и концентриран град с качествена градска среда. В сферите на идентичността и културата София си поставя за цел да се превърне в развит културен център и автентичен и многопластов град с позитивен имидж. 

"Представяме какво хората искат. Инициативата на общината събира всички заинтересовани страни. Трябва да планираме града, в който искаме да живеем, от политиците зависи как се изпълнява това", каза в "България сутрин" архитект Любомир Георгиев от "Визия за София". 

"Най-наболели са проблемите на околната среда. За подобряване качеството на въздуха трябва да се елиминира изгарянето на въглища и дърва, но често хората не могат да си позволят друго и идеята е да се подпомогнат", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Георгиев обясни, че една от идеите е градът да остане в тези мащаби, в които е сега, да бъде по-адаптивен към промените в климата, а градският транспорт да е основно средство за придвижване. 

Градът е сложна система, трябват доста промени и да има координация вътре в процесите, стана ясно още от думите му.

Стратегическата "Визия за София" ще послужи и за основа на актуализацията на действащия Общ устройствен план на Столичната община.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК