България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проектът "Стародумци" съхранява езика ни и родовите истории

Създателят му е един от 20-те в списъка на най-изявени личности в България

26.08.2019 | 09:40 Редактор: Ваня Кузманова

Във времената, в които все повече чужди думи стават част от ежедневието ни, а някои трудно намират своя еквивалент в българския, един габровец си поставя за цел да възкреси красиви и стари думи в речника на съвременните българи. Той е един от 20-те в списъка на най-изявените личности в България за 2018 г.

"Стародумци" се появи първо като страница във Facebook в началото на тази година. Проектът не е с голям обем. Имам повече събрани материали за родови истории, които все още са в ръкопис", каза в "България сутрин" журналистът и създателят на проекта - Момчил Цонев. 

Той планира да създаде и сайт, който да се казва "Сторник". За Момчил е ценно не само думи да се споделят, но покрай тях и цели родови истории. 

"В "Стародумци" има два типа думи, които споделям -  едните са диалектни, другите са по-скоро архаични. Този проект има за цел да припомни думи, които изчезват във времето", сподели още той пред Bulgaria ON AIR. 

На 27-28 септември Момчил Цонев организира пътуващия "6Fest", който ще гостува в Пловдив. Програмата ще е запълнена с улични представления и цирк, а много популярни групи ще вземат участие. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК