България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чугунени колчета сменят "перките" по "Графа". Кой ще плаща?

Цената на един болард е 88 лв. без ДДС

23.08.2019 | 09:46 Редактор: Василена Василева

След поредния инцидент с прословутите "перки" по "Графа" и 5 месеца, след като беше взето решение за премахването им, вчера започна демонтажът на каменните блокове и замяната им с чугунени колчета. Те са с височина 60 см. Това е втората смяна на ограничителите по улицата. Първите съоръжения бяха подменени през декември миналата година заради големината им. От общината тогава се мотивираха, че заради размера им много хора ги използват за сядане.

Проблемите с "перките" по "Графа" се появиха още през март, когато бяха поставени. Оттогава досега се случиха десетки инциденти с пострадали, включително и жена, която си счупи ръката. В началото на тази седмица пък мъж изкърти с крик перки, тъй като жена му пострада тежко.

"Подмяната на ограничителите започна вчера от ъгъла на улицата с "Шести септември" до ул. "Раковски". След това ще продължи и в останалите участъци", каза пред Bulgaria ON AIR директорът на "Транспортна инфраструктура" в СО Васил Начевски.

По думите му за подмяната на всички стари ограничители по улицата са необходими около 600 колчета. В момента са пристигнали 200. Очаква се и останалите да бъдат налични в най-кратък срок.

"Цената на един болард (чугунено колче) е 88 лв. без ДДС. Демонтажът на "перките" и поставянето на основите, на които ще бъдат хванати колчетата, ще бъдат извършени и за сметка на строителя, а общината ще заплати само болардите", отбеляза Начевски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК